Kunstbilde

Helene Schjerfbeck (1862-1946).
Olje på lerret, 82 x 78 cm, privateie.

Fra 1880-tallet og en tid fremover forsøkte Helene Schjerfbeck å etablere seg som genre- og historiemaler i tidens romantisk-realistiske stil, og dagens bilde er et utmerket eksempel. Kunstnerinnen har her brukt sin mor Olga Johanna Schjerfbeck f.Printz (1839-1923) som modell.

Brevet ble lagt ut til online-auksjon hos Bukowskis i Helsinki den 17. november 2022, og prisantydningen var € 450-500 000, men ved auksjonens avslutning den 8. desember 2022 ser det ikke ut til å ha blitt noe salg.

På auksjonshusets nettsider skriver Leena Ahtola-Moorhouse:

För dagens betraktare är det mest intressanta i konstverket dess färgvärld i förhållande till Schjerfbecks övriga produktion i naturalistisk anda. Den röda bordduken i förgrunden dominerar och avgränsar utrymmet. Med hjälp av kaffeservisen och den skira virkade antimakassen på fåtöljen lyckas Schjerfbeck skapa en hemtrevlig stämning i ett begränsat utrymme. Detaljerna är i huvudsak avsiktligt diffust avbildade, med undantag av antimakassen, där tydligheten framträder som fokuserat i ett kameraobjektiv. Den brevläsande, svartklädda Olga Schjerfbeck är målningens klara mittpunkt medan den lilla bondflickan i dörröppningen ger målningens motiv dess berättande inslag. Interiörens bleka, vackra allmänbelysning för tankarna till det nordiska vinterljuset.

ANNONSE

Læs også

Læs også