Kopierede/fra hoften

Det ungarnske valg endte med en knusende sejr til Viktor Orban, der på valgaftenen benyttede lejligheden til at give EU en syngende lussing: “We have won a victory so big that you can see it from the moon, but certainly from Brussels”. Konservative Nikolaj Bøgh kommenterer de danske mediers tendensiøse dækning af Ungarn.

“Viktor Orbans knusende valgsejr ved søndagens ungarske valg er bare det seneste eksempel på, at man sjældent bliver synderligt veloplyst af danske medier, ihvertfald ikke når det handler om andet end den hjemlige andedam.

Jeg har bestemt ikke nogen synderlig veneration for Orban, men det er alligevel slående, at hovedparten af dækningen af valget i Ungarn har gået på, at han var en stærkt problematisk person, som nu for alvor blev udfordret af en enig og samlet opposition. Jeg har set flere nyhedsindslag med interviews med ungarere, som enten glædede sig meget til Orban røg ud, eller var blevet politisk apatiske, men jeg kan faktisk ikke rigtig mindes interviews med ungarere, som var Orban-tilhængere. Under alle omstændigheder var mit billede egentlig, at han godt kunne være lidt på vippen.

Hvordan man end vender og drejer det, så er det ikke noget, der gør os særligt meget klogere på, hvorfor 2/3 af ungarerne støttede Orban ved søndagens valg. Og det er vel det, medierne skal være med til, ikke bedrive propaganda eller bekræfte os i det verdensbillede, vi har i forvejen?

Mere

“Alle partier har samlet sig uden om Fidesz under en frontfigur, Péter Márki-Zay. Han er borgmester i en middelstor ungarsk by, der indtil 2018 var en Fidesz-højborg, far til syv og kalder sig selv konservativ. Du tænker måske: Er Orbán ikke selv konservativ? Jo. Men dette valg handler ikke om ideologi, men om magt. Politik handler ofte om magt, men det er særlig vigtigt i ungarsk politik og særligt ved dette valg. Kort og godt vil man af med Viktor Orbán. Det er bl.a. Ungarns socialistiske parti, som er efterfølgeren til kommunistpartiet, der har det mål. … Ud over socialisterne finder man også et par liberale og grønne partier i oppositionen, som begge er til venstre for midten og Orbán. Mere overraskende er det at finde Jobbik som en del af oppositionen. Jobbik er også Orbáns opposition, men oprindelig til højre for Orbán. Ja, du læste rigtigt. Til højre for Orbán. Det er altså vitterlig alle mod Orbán. Syv partier mod Fidesz og Kristendemokraterne (KNDP).” (Daniel Fabricius, Politiken, 3. april 2022)

Fidesz fik ~53% af stemmerne, Mi Hazánk (pænt stykke til højre for Fidesz) fik 6%, hvilket er 60% i alt for Orbáns konservative tilgang eller længere ude. Oppositionen (6 partier), mod Fidesz & KDNP i regeringen (2 partier), fik 34% af stemmerne. Hvis det ikke er en solid valgsejr, så ved jeg ikke, hvad er. Oppositionens frontfigur vandt ikke engang sin egen valgkreds, hvor han endda er borgmester og har alle talerør. … Realiteten er, at valget var totalt frit… Ved du, at der er en stor TV-station, som ikke er særlig Orbán-venlig (mildest talt)? Du synes måske, det lyder kontroversielt, men der er mere holdningspluralitet i ungarske medier end i Danmark, og det mener jeg for ramme alvor. … I øvrigt har statsmedierne altid være regeringsvenlige. Også under den tidligere regering, som var mindst ligeså bundkorrupt som nu, hvis ikke mere.” (Daniel Fabricius, Facebook, 5. april 2022)

ANNONSE