Kommentar

Regeringens nye medieudspil er netop blevet lanceret, og det er et solidt skridt i den forkerte retning. Titlen er ‘Den demokratiske samtale skal styrkes’, men skåret ind til benet er det mere af det samme. En ny skat, så der bliver flere penge til ‘public service’, og flere penge til at bekæmpe frie medier. Sociale medier skal være bedre til at censurere, og uafhængige bloggere skal have et ‘redaktørlignende ansvar’.

Man behøver ikke gå med sølvpapirshat for at forstå hvad ’styrke den demokratiske kontrol med tech-giganterne’ reelt betyder. Trods hele 24 sider er der ikke et ord om ytringsfrihed, men omvendt en hel del om ‘regulering’, ‘øget ansvar’ og fremdeles. Politisk pres mod Facebook mfl. vil blot give mere censur af højreorienteret dissens, det modsatte af det postulerede formål, at styrke den demokratiske samtale.

Herunder en række hurtige nedslag i udspillet sakset fra KUM.dk.

“Demokratisk kontrol med tech-giganterne – regeringen foreslår, at…

Indsatsen mod falske nyheder oprustes, og den digitale dannelse styrkes gennem bevillinger til hhv. TjekDet og Medierådet for Børn og Unge

• Danmark tager initiativ til at samle en gruppe af ligesindede lande, der skal arbejde for, at tech-giganterne underlægges større demokratisk kontrol og gennemsigtighed, og at deres algoritmer understøtter den demokratiske samtale. …

• Det undersøges, hvordan sociale medier og andre digitale tjenester kan gøres mere ansvarlige for skadeligt indhold og skadelige funktioner, særligt over for børn og unge.

• Indføre et kulturbidrag for streamingtjenester på 5 procent af tjenesternes omsætning i Danmark, som skal anvendes til produktion af dansk kvalitetsindhold. Bidraget skal gå til en større public service-pulje samt forøge tilskuddet til danske film.

Et stærkt digitalt DR med fokus på hele Danmark – regeringen foreslår, at

DR’s digitale public service-tilbud og platforme styrkes.
• DR skal styrke sit public service-tilbud til unge. …

Ny public service-pulje og mere public service-indhold til unge – regeringen foreslår, at…

Hvordan influencere og bloggere m.fl. kan stilles til ansvar i tilstrækkelig grad for det indhold, de publicerer, herunder om der fx er behov for at pålægge dem et redaktørlignende ansvar.

“Regeringen har med udspillene om skærpede krav til tech-giganter og sociale medier i august 2021 taget vigtige skridt med 35 konkrete initiativer, der pålægger tech-giganterne et øget ansvar. Regeringen har også lanceret en ny strategi for det teknologiske diplomati, presset på for, at kommende EU-regulering af tech-giganterne bliver så ambitiøs som muligt… Med medieudspillet vil regeringen tage næste skridt for at styrke den demokratiske kontrol med tech-giganterne og deres indflydelse på den offentlige samtale, trivsel og sammenhængskraft i Danmark.” (Regeringen, 2022)

 

ANNONSE