Kunstbilde

Bengt Nordenberg (1822-1902)
Altertavle i Asarums kyrka, Skåne.
Foto: Bernt Fransson, Wikimedia Commons.

Bengt Nordenberg er best kjent for sine skildringer av svensk folkeliv, som er sterkt påvirket av hans læremester i Düsseldorf, Adolph Tidemand (1814-1876). Fra Nordenbergs hånd er det også kjent flere altertavler i svenske kirker.

Kunstneren følger i det vesentlige (Maria Klopas er utelatt) evangeliet etter Johannes, 19, 25-30, her gjengitt etter den svenska Kyrkobibeln av 1917.

Men vid Jesu kors stodo hans moder och hans moders syster, Maria, Klopas’ hustru, och Maria från Magdala. När Jesus nu fick se sin moder och bredvid henne den lärjunge som han älskade, sade han till sin moder: »Moder, se din son.» Sedan sade han till lärjungen: »Se din moder.» Och från den stunden tog lärjungen henne hem till sig.

Eftersom nu Jesus visste att allt annat redan var fullbordat, sade han därefter, då ju skriften skulle i allt uppfyllas: »Jag törstar.» Där stod då en kärl som var fullt av ättikvin. Med det vinet fyllde de en svamp, som de satte på en isopsstängel och förde till hans mun. Och när Jesus hade tagit emot vinet, sade han: »Det är fullbordat.» Sedan böjde han ned huvudet och gav upp andan.

Christa Ludwig er solist med Berliner Symphoniker, dirigent er Karl Forster.
Es ist vollbracht!
O Trost vor die gekränkten Seelen!
Die Trauernacht
Läßt nun die letzte Stunde zählen.
Der Held aus Juda siegt mit Macht
Und schließt den Kampf.
Es ist vollbracht!

Forslag til prosagjengivelse:

Det er fullført!
O trøst for de innsyknede sjeler!
Sorgens natt
kan nå telle sin siste time.
Helten av Juda seirer med makt
Og avslutter kampen.
Det er fullført.

ANNONSE

Læs også

Læs også