Kommentar

Fra dagens Trump-rally i Washington. Danske medier hader Trump præcis som de amerikanske medier.

Jeg har advaret mod at give politikere ubegrænsede beføjelser med henvisning til, at der en en nødstilstand, som f.eks. coronaen. Vi har set, hvordan det endte med Mette Frederiksen. I den forbindelse henviste jeg til den fuldmagtslov, der tillod Adolf Hitler at skalte og valte efter forgodtbefindende. Det skulle jeg ikke have gjort, er der en, der skriver, for jeg ved jo udmærket, at Frederiksen ikke er en Hitler.

Selvfølgelig gør jeg det. Mit historiespeciale på Aarhus Universitet handlede om Hitler og nazismen, og i min reol står halvanden meter bøger om den nyere nazisme-forskning.

Men der er noget, der bekymrer mig: Når politikere får ubegrænsede fuldmagter til at handle uden om de demokratiske institutioner, giver de aldrig slip på dem, men vil tvært imod benytte disse fuldmagter til yderligere at udvide deres magt. Og hvis de ikke længere kan retfærdiggøres med corona, finder de andre begrundelser.

Målet er altid at regulere så meget af borgernes liv som muligt, for politik er en profession, hvis udøvere stræber efter magt. Og hvis ingen stopper dem, så absolut magt.

ANNONSE

Vi ser det i USA, hvor demokraterne nu prøver at forhindre borgerne i at fejre Thanksgiving og jul med henvisning til corona. Denne virus (hvis den findes) har også været en vidundelig gave til Husets formand, Nancy Pelosi, som i flere år har prøvet at ændre valgsystemet, så der altid vil være demokratisk flertal. Nu bliver corona brugt som begrundelse for at forhindre republikanske valgobservatører i at komme tæt på stemmeoptællingen.

Hvis demokraterne får flertal i Senatet (det bliver afgjort ved to valg i Georgia i begyndelsen af januar) er vejen banet for nye indgreb i den demokratiske proces. Måske vil der komme så alvorlige kriser, at der slet ikke skal afholdes flere valg.

Der er også noget andet, der bærer mindelser om nazitiden. Hitler kunne støtte sig til en enstemmig presse. Der er vi ikke endnu, men når snart 100 pct. af de danske medier er antinationale og gør deres bedste for at undertrykke afvigende meninger, kan det næppe vare længe.

ANNONSE

Mest læst

Servicemeddelelse

De blev til monstre

Manifest i en mørk tid