Kunstbilde

Adolph Tidemand (1814-1876)
Penn og blyant på papir, 27,1 x 32,4 cm, Nasjonalmuséet, Oslo.

Den gjengitte tildragelse fant sted i Lütkens biljardsalong på Stortorvet i Christiania i slutten av september 1844. To jødiske omreisende handelsmenn, Emanuel Philipson og Leon Lopez, hadde deltatt i et spill kjent som Pung ut! – der taperen måtte spandere en runde snaps.

Og som det så ofte skjer, ble Philipson og Lopez beskyldt for å jukse. Politiet ble tilkalt, men fant at beskyldningene var grunnløse. Men den musikalske underholder, harpistinnen madam Petersen, var ganske kjapp med å erklære at De ere Jøder! – hvilket ikke kunne bestrides. Så de to handelsmenn ble innbrakt. Lopez ble løslatt på grunn av en unntaksbestemmelse fra 1750 om Portugiserjøder, mens Philipson ble ilagt en bot på 800 daler som han ikke kunne betale – og satt på vann og brød i 30 dager.

Titel og en dedikasjon til Henrik Wergeland er påført nederst på tegningen.

Den skammelige Jødeparagrafen, som inngikk i § 2 i Grundloven av 17. mai 1814, ble først opphevet i 1851.

ANNONSE

Læs også

Mest læst

EU vil afvikle Europa

Læs også