Kunstbilde

Kai Fjell (1907-1989)
Akvarell, 20,5 x 28 cm, privateie.

Kai Fjell er meget godt representert ved den auksjon som finner sted hos Grev Wedels Plass Auksjoner i Den gamle Logen den 17. juni kl. 18.00. Prisantydningen for denne akvarell er NOK 8-10 000,-.

Her er kunstneren klart inspirert av Knut Hamsuns gjennombruddsverk, romanen Sult fra 1890, men man kan også spore innflytelse fra Henning Carlsens filmatisering fra 1966, der Per Oscarsson spilte den navnløse hovedperson, og Gunnel Lindblom den gåtefulle kvinne Ylajali – visstnok datter av agent Johan Arendt Happolati, oppfinneren av den elektriske salmebok. Familien Happolatis oppgitte adresse var annen etasje på St. Olavs plass 23 (som er komplett oppdiktet), men i akvarellen kan vi tydelig kjenne igjen spiret på det som nå er St. Olavs katolske domkirke i Oslo.

Henning Carlsens film ligger i sin helhet på Youtube, og er fortsatt meget severdig. Ikke minst på grunn av skuespillernes prestasjoner, men også for de mange glimt vi får av gammel Kristiania-bebyggelse som nå er forsvunnet for godt.

ANNONSE

https://www.youtube.com/watch?v=RuItVBJ_ZtE

ANNONSE

Læs også

Læs også