Nyt

Så mange som 27 kan være blevet dræbt og mindst 80 er såret. Det forstår man godt, når man ser ødelæggelserne.

En bombe gik af inde i katedralen i byen Jolo i Sulu-provinsen, midt under messen søndag.  Da folk løb ud sprang en ny bombe.

Solo-provinsen er den eneste som stemte nej i en folkeafstemning om de muslimsk dominerede områder skulle have selvstyre. Den IS-tilknyttede Abu Sayyaf-gruppe holder til i området. De holder fremdeles udenlandske gidsler. I tillæg er der små jihadistgrupper som har udført halshugninger.

Witnesses said the first blast inside the Jolo cathedral in the provincial capital sent churchgoers, some of them wounded, to stampede out of the main door. Army troops and police posted outside were rushing in when the second bomb went off about one minute later near the main entrance, causing more deaths and injuries. The military was checking a report that the second explosive device may have been attached to a parked motorcycle.

Det er ikke første gang muslimske ekstremister angriber kirken:

A Catholic bishop, Benjamin de Jesus, was gunned down by suspected militants outside the cathedral in 1997.

Det muslimske oprør har kostet 150.000 mennesker livet.

Eksplosionen skete to dage efter at valgkommisjonen fastslog at indførelsen af selvstyre i den muslimske Mindanao-region var godkendt ved en folkeafstemning 21. januar.

Oprettelsen af Den autonome Region Bangsamoro er en vigtig del af fredsaftalen mellem den filippinske regering og den største muslimske oprørsgruppe Den islamske Moro-front for frigørelse i 2014.

Den tager sigte på at få afsluttet et 50 år gammelt oprør i det muslimske syd som har kostet 150.000 mennesker livet.

Selv om de fleste muslimske regioner stemte for selvstyre, var der et flertal imod i Sulu, hvor Jolo er den største by på øen Jolo. I Sulu er det en rivaliserende gruppering som er imod selvstyre.

ANNONSE

Men regionen har også været præget af virksomheden fra en anden oprørsgruppe, islamistiske Abu Sayyaf, som både Filippinerne og USA klassificerer som en terrororganisation efter mange år med bombeangreb, kidnapninger og drab. (NTB)

President Duterte lovede at finde gerningsmændene.

“We will pursue to the ends of the earth the ruthless perpetrators behind this dastardly crime until every killer is brought to justice and put behind bars. The law will give them no mercy,” the office of President Rodrigo Duterte said in Manila.

It said that “the enemies of the state boldly challenged the government’s capability to secure the safety of citizens in that region. The (Armed Forces of the Philippines) will rise to the challenge and crush these godless criminals.”

Oprøret på Minadanao har været et vedvarende problem for regeringen i Manila.

I 2017 forskansede jihadister sig i byen Marawi. Duterte indførte undtagelsestilstand.

There have been speculations that the bombings may be a diversionary move by Muslim militants after troops recently carried out an offensive that killed a number of IS-linked extremists in an encampment in the hinterlands of Lanao del Sur province, also in the south. The area is near Marawi, a Muslim city that was besieged for five months by hundreds of IS-aligned militants, including foreign fighters, in 2017. Troops quelled the insurrection, which left more 1,100 mostly militants dead and the heartland of the mosque-studded city in ruins.

Duterte declared martial law in the entire southern third of the country to deal with the Marawi siege, his worst security crisis. His martial law declaration has been extended to allow troops to finish off radical Muslim groups and other insurgents but bombings and other attacks have continued.

https://www.miamiherald.com/latest-news/article225146490.html

 

ANNONSE