Nyt

Voldelige optøjer brød søndag aften ud mellem asylsøgere og lokalbefolkningen på den græske ø Lesbos. Mindst ti personer er indlagt på sygehuset og over 100 er pågrebet. Ingen skal være alvorlig skadet.

Optøjerne, som skal have været de kraftigste i flere måneder, varede natten igennem. Græsk politi brugte tåregas, chokgranater og stave for at skille de to grupper fra hinanden.

Asylsøgerne havde slået sig ned ved havnen i Mytilini i protest mod forholdene i migrantlejrene og med krav om at blive overført til fastlandet. I fem dage havde de okkuperet pladsen da det brød ud søndag aften.

Locals were protesting against a group of about 200 refugees and migrants who had camped out for days on a main square on the island’s seaside promenade, a police official on the island said. The asylum-seekers were demonstrating against conditions in the island’s camp and delays in asylum applications.

Video footage on a local news website showed riot police moving in to disperse the crowd which had set several garbage containers on fire.

The clashes, which began on Sunday evening, lasted well into the early hours of Monday, the official said.

Media reported that far-right supporters were among the protesters. Lesbos Mayor Spiros Galinos described the protest as a “spontaneous reaction” but added: “If persons of extreme ideological beliefs took part in this reaction, it was to be expected.” (Reuters)

Vi har altså en stor gruppe migranter som griber til selvtægt og okkuperer det centrale torv i Lesbos’ vigtigste by. Øens 27.000 indbyggere er ufrivillige værter for 10.000 asylsøgere. Det er måske ikke så vanskelig at forstå at tålmodigheden er ved at være slut?

ANNONSE

Titlen på Reuters’ sag: «Asylum-seekers and locals clash on Greek island of Lesbos over migrant crisis»

NTB vælger en anden vinkel: «Asylsøgere angrebet af formodede højreekstremister på Lesbos»

I selve artiklen hedder det rigtignok «lokale folk»:

Asylsøgerne, mange af dem afghanere, havde etableret en protestlejr på havnen i Mytilini med krav om at blive overført til fastlandet. I fem dage havde de okkuperet en plads i hovedbyen på Lesbos, men natten til mandag blev de angrebet af lokale folk som kastede brandbomber og fyrværkeri mod protestlejren.

NTB citerer regeringspartiet Syriza, som omtaler angriberne som «højreekstreme uslinge».

– Dette var en velorganiseret aktion, med hensigt til at dræbe, skriver det venstreorienterede parti i en udtalelse.

Syriza har en stærk interesse i at fremstille optøjerne som et problem med «højreekstreme uslinge» for at aflede opmærksomheden fra at Lesbos’ situation er uholdbar, og at lokalbefolkningen holdes som gidsler for regeringens mislykkede politik:

Før angrebet på asylsøgerne havde ordføreren på Lesbos igen bedt regeringen i Athen om at gøre noget ved situationen.

– Der er 10.000 asylsøgere her, og vi har en befolkning på 27.000. Vores ø bliver igen holdt som gidsel. Lesbos klarer det ikke længere, skrev ordfører Spyros Galinos i et brev til indvandrings- og indenrigsministeriet. (NTB)

Ordfører Galinos er fortvivlet:

«For the last three years, Lesbos has been experiencing an unprecedented situation. It’s carrying a huge burden,» Galinos told Greece’s Skai TV. «I’m trying to convince the government that Lesbos cannot carry this burden indefinitely.» (Reuters)

(…)

Lesbos was the main gateway to Europe for nearly a million refugees and migrants in 2015. Arrivals have slowed significantly since a European Union deal with Turkey in 2016 but a steady flow is putting pressure on island facilities.

Its main camp, Moria is holding more than double the number of people it was intended to.

Billedet træder klart frem – for den som ønsker at se: Asylsøgerne er dødtrætte af at være strandet i overbefolkede lejre på Lesbos. Øboerne er dødtrætte af at være koloniseret – og at blive holdt som gidsel for Syrizas politik.

Der skal ikke stor fantasi til for at forstå at dette er en eksplosiv cocktail.

Og tilsvarende fantasiløst af NTB at stemple den protesterende lokalbefolkning som «højreekstremister»

At flere græske medier har rapporteret at «far-right supporters were among the protesters», er en dårlig undskyldning for ikke at tænke selv. Forskellen på NTB og Reuters er at den ene viser til hvad nogle medier har rapporteret, den andre tager påstandene for gode varer, og udbasunerer: «Asylsøgere angrebet af formodede højreekstremister på Lesbos».

I denne sammenhæng er «formodede» et figenblad. Det efterlader indtrykket af at «højreekstreme» har angrebet sagesløse asylsøgere på Lesbos.

Desuden kunne man jo lytte til ordføreren:

Lesbos Mayor Spiros Galinos described the protest as a «spontaneous reaction» but added: «If persons of extreme ideological beliefs took part in this reaction, it was to be expected.»

Det er ganske normalt, at ekstremister møder op til de forskelligste typer demonstrationer. Er det så fair at slå samtlige som var tilstede i hartkorn med ekstremisterne?

 

 

 

 

Køb Hege Storhaugs bog her!

ANNONSE