Nyt

Nord-Korea har natten til onsdag affyret en ny interkontinental raket og praler nu af at de kan nå det amerikanske fastland med atomvåben. En konfrontation synes uundgåelig.

North Korea said Wednesday that it fired a brand-new intercontinental ballistic missile into the waters off Japan, ending a more than two-month hiatus by Pyongyang and threatening to ramp up tensions with the U.S. and in the region.

Kina eller Rusland ville aldrig have fundet sig i en så aggressiv opførsel. Nord-Korea truer USA direkte.

In a nationally televised broadcast, North Korea’s state television said that it had successfully fired a more advanced ICBM, which it dubbed the Hwasong-15 and which it said was capable of reaching any point on the U.S. mainland, in a launch personally ordered by leader Kim Jong Un.

Nord-Koreas atomvåbenprogram har en åbenlys front mod USA og nu også i form af trusler. Det kan USA ikke finde sig i.

Mr. Kim was quoted by state media as saying that, with the success of the new missile, “We have finally realized the great historic cause of completing the state nuclear force.”

Det er ensbetydende med, at Nord-Korea har haft som mål at komme i terror-strategisk ligevægt med USA. Et lille diktatur ønsker at have muligheden for at udslette verdens supermagt. Det er hybris, et overmod som savner sidestykke.

Under den kolde krig rådede Mutual Assured Destruction, MAD, mellem USA og Rusland: Begge parter ville udslette den anden, hvis det kom til krig. Nord-Korea har ikke lige så mange våben, men er i stand til at udslette amerikanske storbyer.

Problemet med diktaturer er, at de har til hensigt at bruge atomvåben til politiske formål, til at true til sig fordele, til at presse modparten i knæ. Det kan USA aldrig tillade.

ANNONSE

Washington er inden for rækkevidde af Kim Jong Uns raketter. Det er helt surrealistisk.

Demokratier kan have atomvåben. De bruger dem defensivt. Diktaturer gør ikke. De bruger dem offensivt og er villige til at løbe en meget højere risiko for krig med disse våben.

Independent experts said that the launch sent a North Korean missile higher than ever before, demonstrating a trajectory that could put Washington, D.C., in range. It triggered an unusually robust reaction from South Korea, which quickly responded with a battery of missile launches of its own.

affyringen kommer lige efter Trumps Asien-rejse og lige efter, at USA satte Nord-Korea på listen over terrorstater, noget Kim Jong Un tog ilde op.

Raketten blev affyret nord for Pyongyang ved 21-tiden dansk tid, den fløj i en time, før den faldt ned i havet, i Japans økonomiske zone. Nord-Korea sender sine raketter vertikalt, og ikke horisontalt, for at teste rækkevidden. I dette tilfælde gik den 11 gange højere end den internationale rumstation.

The missile “went higher, frankly, than any previous shots,” U.S. Defense Secretary Jim Mattis said. “The bottom line is it’s a continued effort to build a…ballistic missile threat that endangers world peace, regional peace and certainly the United States.”

Eksperter regner med, at det kun er et spørgsmål om tid, før Nord-Korea mestrer teknikken med at lade raketten komme tilbage i atmosfæren uden at gå i opløsning, som den så ud til at gøre denne gang.

De lande som er mest bekymrede, er selvsagt Sydkorea og Japan. Både præsident Moon Jae-in og Shinzo Abe talte  med Trump i nat.

Trump havde en meget kort kommentar til affyringen: – It will be taken care of.

Dette var den tyvende raketaffyring Nord-Korea har foretaget i år.

Nord-koreanerne vil kunne affyre raketter så hurtigt, at amerikanerne ikke kan nå at skyde dem ned.

Rodger Baker, lead Asia analyst for geopolitical consulting firm Stratfor, said the North in its recent nighttime tests appeared to have tried fueling a missile horizontally before rolling it out of the hangar and then raising it to a vertical launch position—all moves aimed at reducing the preparation time for a launch.

“They’re looking for ways to shorten the waiting time from the time the missile is visible to the time that it’s launched, to take down the U.S. confidence that it can take out a missile before it takes off,” he said.
https://www.wsj.com/articles/north-korea-fires-unidentified-missile-towards-the-eastsouth-korea-joint-chiefs-of-staff-1511895210
ANNONSE