Kommentar


Anklagemyndigheden ved Nordjyllands Politi har besluttet at rejse tiltale mod en 42-årig mand for overtrædelse af straffelovens blasfemiparagraf, fordi han tilbage i 2015 brændte en koran i sin baghave og offentliggjorde begivenheden på facebook.

 

Det er et opsigtsvækkende skridt fra anklagemyndighedens side: Ingen er dømt efter blasfemi-paragraffen (straffelovens § 140) siden 1946 og sidste gang, den var i spil var i 1971. Ikke fordi der ikke har været formelt anledning til det: i 1997 indkøbte selveste Danmarks Radio således en bibel og bad en kunstner om at brænde den for rullende kamera. Det gav ikke anledning til at rejse tiltale – formentlig fordi politi og anklagemyndighed helt fornuftigt vurderede, at hensynet til ytringsfriheden vejede tungere end det misfoster af en krænkelsesbestemmelse som blasfemiparagraffen de facto er. En vurdering som flere gange har ført til overvejelser om helt at afskaffe bestemmelsen.
Det er desværre blevet ved snakken og med tiltalerejsningen markerer anklagemyndigheden at vindene er vendt, og at hensynet til potentielt krænkede religiøse følelser nu vejer tungere end ytringsfriheden.
 
Men ikke nok med det: for det er ikke til at komme uden om, at islam og herboende muslimers kulturelt betingede modvilje mod sekulære vestlige værdier som ytringsfrihed har været den krænkelsesfaktor, der mere eller mindre direkte har genoplivet en straffebestemmelse, der forlængst skulle have haft dødsstødet. En bibelafbrænding havde således aldrig ført til tiltalerejsning. Ikke engang da Jens Jørgen Thorsen i 1984 malede Jesus med erigeret lem på Birkerød Station, blev der rejst tiltale. Tværtimod blev daværende trafikminister Arne Melchior sat i offentlig gabestok, da han i den forbindelse forsøgte at forbyde Thorsens værk ved at påstå, at ytringsfriheden kun gjaldt “det trykte ord og ikke billedkunsten.”
 
Genoplivningen af straffelovens § 140 er ikke alene et anslag mod ytringsfriheden, men også et hyklerisk et af slagsen. Og det understreger behovet for et endeligt opgør med de krænkelsesbestemmer – ikke mindst også racismeparagraffen – der i hele deres væsen og formål modarbejder den ytringsfrihed, der er den væsentligste forudsætning for vores frie, åbne demokrati.
ANNONSE

3 svar til “Genoplivningen af blasfemi-bestemmelsen er et angreb på ytringsfriheden og hykleri på samme tid”

 1. KnudMadsen siger:

  Jeg håber virkelig meget, at der bliver samlet ind, hvis denne brave mand bliver idømt en bøde. Jeg er klar med en skærv, hvis det bliver nødvendigt.

 2. Christian Ivar Petersen siger:

  han er allerede blevet idømt en bøde som han har nægtet at betale. Derfor er sagen gået i retten.
  Det som mange mennesker ikke forstår er at ytringsfrihed betyder retten til at udtrykke ALT, selv de mest fucked up holdninger, uden frygt for at blive straffet af loven. Folk er selvfølgelig i deres gode ret til at sige at de er uenige med manden fordi han brændte en Koran af, og kan vælge ikke at ville have noget med ham at gøre, men der er INGEN god grund til at involvere retssystemet.

 3. Birgitte siger:

  Alle med principielle meninger om at man ikke må krænke andres religiøse følelser bør overveje, om en tekst som denne virkelig bør beskyttes af en blasfemiparagraf:

  Sura 47 – Muhammad
  1. De, der er vantro og lægger hindringer på Guds vej, deres handlinger lader Han gå tabt.
  2. Men de, der tror og gør gode gerninger og tror på det, der blev sendt ned til Muhammad; og det er sandheden fra deres Herre -, dem vil Han eftergive deres onde handlinger og give fred i sindet.
  3. For de, der er vantro, følger bedraget; men de, der tror, følger sandheden fra deres Herre. Således giver Gud menneskene deres eksempler.
  4. Når I møder dem, der er vantro, så giv dem hug over halsen! Når I så har slået dem ned, stram da lænkerne, indtil krigen lægger sine byrder, med henblik enten på benådning eller på løskøbelse bagefter! Sådan er det. Hvis Gud ville, havde Han besejret dem; men Han ville sætte nogle af jer på prøve gennem andre. De, der bliver dræbt for Guds sag, deres handlinger vil Han ikke lade gå tabt.
  5. Han vil retlede dem og give dem fred i sindet.
  6. Han vil lade dem træde ind i Haven, hvortil Han har givet dem kendskab.
  7. I, der tror! Hvis I hjælper Gud, vil Han hjælpe jer og gøre jeres fodfæste fast.
  8. Men de, der er vantro, død over dem! Deres handlinger vil Han lade gå tabt.
  9. For de hadede det, som Gud sendte ned. Han lader deres handlinger forspildes.

  Og der er er meget mere hvor det kommer fra…