Mellemspil

Tommaso Antonio Vitali (1663-1745) er mest erindret for sin Chaconne i g-moll, som her spilles av selveste Jascha Heifetz, med akkompagnement/basso continuo i orgel.

(I prinsippet er en chaconne en variasjonssats hvor temaet flyter fritt i alle stemmer, og ikke bare ligger i bassen, som i en passacaglia)

Legg nøye merke til måten han holder buen på – den samme måten jeg holdt skriveredskaper uten problemer  med på barneskolen – og skolefrøknene sa at jeg “holdt blyanten så klønete” (jeg hørte ikke på dem. og skrev i vei uten problemer. Og gjør det fortsatt, over 60 år senere).

Senere holdt jeg felebuen på samme måte, og stavet meg igjennom dette verket på et vis.

 

 

ANNONSE

Ét svar til “Vitalis Chaconne i g-moll.”

  1. arcil siger:

    Her møter vi et av de – i alle fall for meg – gamle og gode, for ikke å si kjente og kjære, verkene!
    Når man følger henvisningen til YouTube, ser man at det ligger flere innspillinger der, og for meg som ikke lenger er noen ungdom: Hvilken glede å lettvint kunne høre ulike innspillinger av ett verk, og ikke minst ved sammenligning kunne dukke dypere ned i verket enn den gang da man bare hadde en tilgjengelig innspilling – slik som min generasjon i sin tid hadde.
    Men mest av alt gleder det meg når jeg ser at unge og dyktige musikere tar tak i og tolker fortidens, men likevel nåtidens og forhåpentligvis også fremtidens verker på ny.
    Så for den som ønsker det, finnes Vitali innen rekkevidde i både ny og gammel tapning.

Mest læst