Mellemspil

Tommaso Antonio Vitali (1663-1745) er mest erindret for sin Chaconne i g-moll, som her spilles av selveste Jascha Heifetz, med akkompagnement/basso continuo i orgel.

(I prinsippet er en chaconne en variasjonssats hvor temaet flyter fritt i alle stemmer, og ikke bare ligger i bassen, som i en passacaglia)

Legg nøye merke til måten han holder buen på – den samme måten jeg holdt skriveredskaper uten problemer  med på barneskolen – og skolefrøknene sa at jeg “holdt blyanten så klønete” (jeg hørte ikke på dem. og skrev i vei uten problemer. Og gjør det fortsatt, over 60 år senere).

Senere holdt jeg felebuen på samme måte, og stavet meg igjennom dette verket på et vis.

 

 

ANNONSE


  • arcil

    Her møter vi et av de – i alle fall for meg – gamle og gode, for ikke å si kjente og kjære, verkene!
    Når man følger henvisningen til YouTube, ser man at det ligger flere innspillinger der, og for meg som ikke lenger er noen ungdom: Hvilken glede å lettvint kunne høre ulike innspillinger av ett verk, og ikke minst ved sammenligning kunne dukke dypere ned i verket enn den gang da man bare hadde en tilgjengelig innspilling – slik som min generasjon i sin tid hadde.
    Men mest av alt gleder det meg når jeg ser at unge og dyktige musikere tar tak i og tolker fortidens, men likevel nåtidens og forhåpentligvis også fremtidens verker på ny.
    Så for den som ønsker det, finnes Vitali innen rekkevidde i både ny og gammel tapning.

Mest lest

Sorry. No data so far.