Kunstbilde

Vamp2

Edvard Munch (1863-1944)

Kombinasjonstrykk (litografi/tresnitt) på tynt japanpapir, bildefeltet 38,5 x 55,4 cm, privateie.

Det ser ut til at det er noe usikkerhet om hva som er litografi og hva som er tresnitt, det hersker enighet om at det svarte er litografi, og blått, grønt og gult er tresnitt, usikkerheten begrenser seg til det røde.

I januar 2007 satte Vampyr II prisrekord hos Grev Wedels Plass auksjoner i Oslo, tilslaget falt (inkludert gebyrer) på 11,8 millioner norske kroner.

Men dette er bare småpenger mot hva et maleri (1894) med samme motiv oppnådde hos Sotheby’s i New York året etter, den nette sum av USD 38,2 millioner, som etter sigende er den høyeste pris som hittil er betalt for et verk av Edvard Munch (omregnet til NOK i underkant av 314 millioner, etter dagens kurser).

Som man kan lese her, var ikke Vampyr-titelen Munchs egen idé, men hans ambivalente forhold til kvinner ligger uten tvil i bakgrunnen. Den opprinnelige titel skal ha vært Kjærlighed og Smerte.

ANNONSE
ANNONSE